Ga naar de inhoud

Oedeemtherapie

Collega Stefan Machielse is gecertificeerd in oedeemtherapie en manuele lymfdrainage.

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de oedeemtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Bij lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht.

Oedeem- en fibrosegrepen

Dit zijn speciale handgrepen waarmee de oedeemtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelt. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de oedeemtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Ambulante compressietherapie

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de oedeemtherapeut en bewegen door de patiënt ondersteunt de vochtafvoer.

Lymftaping

Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. 
Dan maakt de oedeemtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Zwachtelen

Na de stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de oedeemtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar net behandelde weefsels

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.Hoe lang duurt een behandeling

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. 
Een intensieve start (met 3 tot 5 maal per week) geeft de beste resultaten. Daarna kan de behandelfrequentie langzaam omlaag.
De totale behandelduur verschilt per persoon. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

Wat kunt u zelf doen

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning.
De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.
Uw huidtherapeut geeft graag nader advies.

Welk resultaat kunt u verwachten

Door de vochtafvoer vermindert de druk in de weefsels. Het strakke gevoel verminderd of verdwijnt, u kunt uw ledematen beter gebruiken en eventuele pijn vermindert of verdwijnt ook. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van een wond.